CARA JASMINE BRADLEY: UROČENA V SLOVENIJI: KOPER, LJUBLJANA IN BLEJSKO JEZERO

Cara Jasmine Bradley je stara 25 let in prihaja iz Manchersterja, imela je veliko srečo, da je lahko obiskala našo pod-alpsko državico ter potovala med Koprom, Ljubljano in Bledom, doživela je čudovito pravljico kakršne še ni do sedaj. Že v prvem trenutku je bila očarana nad Slovenijo, od neskončnih zelenih podeželskih pokrajin do slikovitih vasi. Pravi, da imamo neverjetna jezera in množico čudovitih zgodovinskih gradov in cerkva. Vse skupaj je strnila v spodnjem zapisu, o času, ki ga je preživela v Sloveniji in njenih občutkih med potovanjem med kraji.

Slovenija je vedno lepa država za obisk! — Travel-Slovenia

Nič me ni moglo pripraviti na pogled, ki se je pojavil pred mojimi očmi, kot slap osvežilne živahnosti. Odgrnila sem sončna očala, večkrat pomežiknila, skoraj nisem verjela svojim očem. Pogled je ostal nespremenjen, z jezerske površine je mežikal nazaj, skupaj z razkošno prekritim smaragdnim zelenjem. Bila sem sredi pravljice. Naletela sem na platno s prelepo vodno barvno sliko. Živela in vdihovala sem zavidljiv pogled z razglednice… Blejsko jezero.

English version

Stala sem na pobočju okoliškega hriba s pogledom na jezero, kar je bilo dovolj, da sem ostala popolnoma brez sape. Gosta pobočja so me zajela z vseh strani, med seboj so se prekrivala in premagovala, kolikor daleč sem lahko videla. Gosta gozdna pokrajina je ščitila območje jezera. Bili smo popolnoma obkroženi z na videz neskončnim podeželjem. Med kamenjem ostrega pobočja na katerem smo se nahajali so rasle zibajoče divje rože. Bleščale so se v odtenkih rubina, grozdja in nebeške beline.

Daleč, daleč spodaj je čez jezero plulo veliko število čolnov; premikali so se le za konico prsta. Kljub oblačnemu dnevu so pokrajino obogatili barvni odsevi, ki so sijali kot svetilnik. Ne morem si predstavljati, da bi lahko obstajalo takšno vreme, ki bi lahko oslabilo sijaj Blejskega jezera.

Naš čas v Sloveniji je bil obogaten s še eno mero ljubezni na prvi pogled. Naše potovanje se je pričelo v zgodovinskem Kopru, v bližini pristanišča. Koper je čudovita zakladnica tradicionalnih pomarančnih streh, ki se prelivajo v ozadju prodornih cerkvenih stolpičev in potopljenega podeželja. Z avtoceste smo se odpravili iz Kopra skozi spektakularno pokrajino ter se ustavili v ljubki Ljubljani.

Ljubljana je brez dvoma eno najbolj privlačnih mest, kar sem jih do sedaj obiskala. Celotna Ljubljana je razsvetljena z neverjetnim šarmom, ki se blaženo upira kričečim svetlim lučem, turističnim pastem in prenatrpanim znamenitostim. V Ljubljani se ni potrebno preveč naprezati, saj nas odreši stresa, ker se mesto giblje v počasnem ritmu, ki poplesava z vsemi, ki imajo srečo, da ga lahko obiščejo. Preprost sprehod ob reki, ki ga delimo z jutranjo radovednostjo in zapletenostjo lokalnih trgov, se bo izkazal kot zadosten razlog za ponovni prihod v glavno mesto, znova in znova.

Izzovite vaše čute za okušanje s torto na bregu reke in se prepustite prikupni ljubljanski kavarniški kulturi (in kje je bolje preizkusiti Prekmursko gibanico – slavno slovensko sladico).

V Ljubljani lahko opazimo zanimivo trčenje starega in novega, oboje vizualno in zgodovinsko prikazuje kaj Slovenija je. Država, ki jo opredeljuje njena unikatna zgodovina in pristen čar. Ob obisku očarljive Slovenije je potrebno izkoristiti priložnost za pogovor z njenimi domačini. Nekatere zgodbe, ki jih je razkril naš vodnik o življenju v Sloveniji so bile tako smešne kot presenetljive, in nekatera dejstva, ki sem jih povezala iz našega pogovora, so naredila državo malo bolj privlačnejšo.

Ob koncu našega slovenskega pobega smo iz Ljubljane pot nadaljevali do Blejskega jezera. Pot nas je popeljala do znamenitosti idiličnih vasi, obdane z gorato pokrajino in cerkvenimi zvonovi, ki so se ponosno dvigali proti srebrnemu nebu. In potem smo prispeli: Blejsko jezero. Če sem prej mislila, da sem zaljubljena v Slovenijo, me je tu pričakal šok. Moja ljubezen do države se je povečala z vrtoglavo hitrostjo, saj sem bila takoj blagoslovljena s prvim pogledom na jezero.

Med spuščanjem s hriba smo nenasitno zajemali panoramsko razkošje. Ob jezeru smo lahko občudovali precej drugačen – a še vedno osupljiv – pogled na Blejsko jezero. Tu smo se počutili kot del te popolno postavljene slike; zavite v povsem svojem spokojnem svetu, lahko bi bili del plesnega valčka listov na drevesih, ali pa bi potihoma poskakovali po lilijah preko vode. Blejsko jezero je resnično bleščeče mesto iz knjižne zgodbe, s pravljičnim gradom in pokrajino, ki na papirju ne želi biti udomačena.

Kmalu je pričel padati dež, nežne kapljice so ustvarile drobne, očarljive vrtince na jezeru. Obzorje je postalo megleno, saj je vojska sivih oblakov zadušila pobočja. Blejski grad je ob nenadnem pojavu stal ponosno, njegova veličastna postava se je upirala proti zakritju. Pokrajina se je tresla in bleščala pod kristalnim dežjem. Blejska cerkev sredi jezera – samotna ledenica – je sprejela naliv, a njena presenetljiva zunanjost je kljubovala tej nenadni spremembi.

Po poti ob jezeru smo ob lahnem dežju hodili neomajno v tišini, s sladoledom v roki. Potovanje ima smešen način kako od časa do časa odstraniti kakršnekoli smiselne besede. Včasih ni besed, ki bi lahko opisale trenutno razpoloženje, ki si jo resnica tako zasluži. V takšnih situacijah je dovolj, da vaši čuti prevzamejo nadzor. Rezultat? Spomini, ki jih boste večno nosili v svojem srcu.

Sedela sem na robu jezera in potapljala svoja stopala v njegovo zelenkasto plitvino. Skozi jasnost vode sem gledala drobne ribice, ki si utirajo pot skozi preplet trstičja. Naslonila sem se nazaj, nagnila glavo proti gradu. Blažen vetrič je božal moj obraz. Zbor ptic je bil kot klasična glasba za moja ušesa, bila je edinstven ter edini zvok, ki sem ga lahko slišala v okolici. V tem trenutku sem se počutila kot, da sem edina oseba na svetu …

Kot je že v navadi, vas vabimo k delitvi in všečkanju prispevka. Sledite nam na Instagramu ali Facebooku. Veseli bomo vsakega všečka ali delitve.

Travel-Slovenia | Vsesplošni turistični priročnik za Slovenijo | www.travel-slovenia.si/slo

In search of new trails.

%d bloggers like this: