IZ LJUBLJANE V PREKMURJE IN PRLEKIJO

Nina Simić je 35-letna načrtovalka potovanj iz Ljubljane, ki rada potuje po svetu, ob vikendih pa odkriva lepote domače dežele. Vedno znova jo očarajo bolj ali manj znani kotički Slovenije. Najraje se z družbo usede v avto in košček po košček odkriva zanimive kraje ob poti. Vse ima sicer v grobem rada splanirano vnaprej, a ima vedno veliko časa na voljo tudi za spontane dogodke, ki so na koncu tisto, kar potovanju doda največji čar. Posebej všeč so ji gurmanska doživetja, poudarek je bolj na celotnem “experience-u”, kot na samih ogledih brez duše.

Izlet v Prekmurje in Prlekijo vedno prinese srečo. — Travel-Slovenia

Nina Simić

Čez vikend smo se odpravili na sobotno-nedeljski izlet po Prekmurju in na hitro skočili še v Prlekijo (na drugi strani Mure). Najprej nas je pot iz Ljubljane vodila do Lendave in bližnjega popularnega razglednega stolpa. Nanj se lahko povzpnete peš ali vas na 42 metrov odpelje dvigalo. V lepem vremenu ponuja lep razgled na bližnje vinograde, ki so posejani po hribčkih. Pod stolpom vas pričakuje tudi bogata kulinarična ponudba, tako, da pridite lačni – od tipičnega bograča, pa do langošev (ocvrto testo premazano z različnimi dodatki) in kurtošev (sladko pecivo v obliki tulca). Bogata je tudi ponudba domačih vin in žganja.

Angleška verzija

Razgled

Pot nas je vodila dalje do Bukovniškega jezera, kjer se lahko sprehodite po gozdni poti, na kateri je posejanih 26 energetskih točk in vsaka ima svoj namen. Na vsaki izmed energetskih točk, se svetuje 15-minutni postanek v tišini, sama sem izbrala le dve. Sredi gozda smo pri Vidovem izviru spili malo zdravilne vode, mogoče pa deluje. Sprehodila sem se po gozdu, ki izgleda pravljično zaradi bogate podrasti.

Bukovniško jezero
Vidov izvir
Gozdni škrat
5 energijska točka

Ko smo se napolnili z energijo, smo se odpravili proti hiški s kulturno preteklostjo, kjer smo preživeli noč. Ko smo si nekoliko oddahnili smo si na poti na večerjo ogledali še staroveško cerkev Rotunda v Selu, ki skriva zanimive zgodbe. Sledila je večerja, kjer smo si privoščili odlično sezonsko bučno juho, dödole, jetrca, ocvrtega piščanca, pa še kaj bi se našlo.

Cerkev Rotunda v Selu
Samo lokalna hrana
Bučna juha
Dödole

Ker se je žal restavracija zaprla že ob devetih, smo druženje nadaljevali še v restavraciji bližnje turistične kmetije, od koder smo se lahko domov odpravili kar peš. Kljub temu, da smo imeli že vsega dovolj, se je našel prostor za sladico. Razvajali so nas z njihovimi posebnimi domačimi sladoledi – odlična sta bučni s čokolado in cimetov s pečenimi jabolki.

Sladoled

Zjutraj smo se iz hiške, ki ima bogat pogled na vinograde in Plečnikovo cerkev Gospodovega vnebohoda v Bogojiini odpravili pogledati še kako izgleda njena notranjost. Na hitro smo pokukali notri, kar med izvajanjem svete maše, saj ima zelo zanimivo strukturo s stolpom v tipičnem Plečnikovem slogu, na katerega se lahko povzpnemo po notranjih zavitih stopnicah.

Cerkev Gospodovega vnebohoda

Nato je prišel čas za pravi prekmurski zajtrk. Žal je bilo posestvo s čokoladnico zaprto, a smo se hitro znašli in se odpravili v bližnjo oštarijo v Tešanovcih pri Moravskih toplicah. Privoščili smo si ocvrta jajčka, z vsem kar spada zraven in za konec še pravo prekmursko gibanico. Bilo je odlično in s težkim srcem in želodcem smo se odpravili dalje mimo Moravskih toplic do Veržeja, kjer se nahaja znameniti mlin na Muri, ki še vedno deluje in ponuja domačo moko. Ogledali smo si tudi notranjost, kjer v resnici poteka proizvodnja.

Zajtrk
Prekmurska gibanica

Nazaj čez Muro smo skočili še do Otoka ljubezni, kjer se lahko v višji sezoni spustite s splavom po Muri. Zaljubljenci se morate obvezno slikati še na Klopi zaljubljencev!

Splav
Klopca zaljubljencev

Ker je ob nedeljah žal veliko dobrih domačih restavracij zaprtih, smo se odpravili kar do Murske Sobote, kjer nas je s svojim izgledom in ponudbo presenetil lokal v centru mesta, zgrajen v odštekanem postapokaliptičnem steampunk slogu. Sicer slovi po odličnih burgerjih in pivu, odlično pa je bilo vse, kar smo poskusili. Bonus točke za kreativnost in pogum! Po tem pa smo se polni dobrih vtisov odpravili nazaj proti Ljubljani in vsekakor se kmalu vrnemo!

Naslednjim avanturam Nine lahko sledite na Nina the travel planner ali Ninathetravelplanner.

Kot vedno do sedaj, bomo hvaležni za vsak všeček ali delitev prispevka. Sledite nam lahko na Instagramu, Facebooku, Twitterju ali Tik Toku.

Travel-Slovenia | Vsesplošni turistični priročnik za Slovenijo | www.travel-slovenia.si/slo

In search of new trails.

%d bloggers like this: